info
Wat leuk dat u ons gevonden heeft! Heeft u vragen? Bel gerust: 0543-461495.

Van boer naar bord

Het proces

Hoe komt de aardappel op uw bord terecht?

Aardappelen worden gepoot, dit gebeurt met een aardappel poot machine.

Als in maart het zonnetje vrolijk schijnt, en de akker begint al weer wat op te drogen, dan begint het te kriebelen! We gaan dan op zoek naar een droog hoekje om de eerste aardappelen te poten. Meestal is dit de Frieslander.

De aardappelen worden gepoot in ruggen. Hierin hebben de nieuwe aardappelen straks voldoende ruimte om te groeien. Na het poten worden de allereerste aardappelen afgedekt met plasticfolie waarin gaatjes zitten. Hierdoor wordt de grond sneller warm, waardoor de aardappelen sneller groeien.

In de weken die daarop volgen worden de rest van de aardappelen gepoot. Meestal zitten alle aardappelen eind april in de grond. Na het poten gaan de aardappelen groeien, ze vormen wortels en stengels. Net voordat ze boven de grond komen worden de aardappelruggen gemaakt. Dit is nodig om zo straks voldoende ruimte in de grond te hebben als de nieuwe knollen gevormd zijn.

Als de aardappelen goed aan de groei zijn wordt van de vroege aardappelen het plastic afgehaald zodat ze vrijuit verder kunnen groeien. Zodra de aardappelen het land bijna dicht hebben worden ze onder andere erg vatbaar voor de beruchte aardappelziekte, Phytophtora infestans (een schimmelziekte). Vanaf dit moment gaan we regelmatig met een schimmelwerend middel in de veldspuit door het gewas om ervoor te zorgen dat het blad en de nieuwe aardappelknol niet wordt aangetast.

Daarna beginnen onder de grond de nieuwe knollen te groeien, en worden we nieuwsgierig, zouden ze al groot genoeg zijn? En regelmatig kijken we voorzichtig onder de plant om de nieuwe knollen te bewonderen. En eindelijk dan is het zover, we gaan rooien.

De allereerste aardappelen worden met de voorraadrooier gerooid, op de grond gelegd en met de hand geraapt, Dit omdat de schil van de aardappelen nog erg kwetsbaar is. Als de aardappelen al wat meer kunnen hebben worden ze gerooid met een rooier speciaal voor vroege aardappelen. Als het te weinig regent helpen we de natuur een handje. We beregenen de aardappels zodat ze goed doorgroeien en zich mooi ontwikkelen.

In de loop van de zomer en herfst worden de overige aardappelen met de bunkerrooier gerooid.

De aardappelen worden op het land gelost in grote kisten met een inhoud van 1000 kg. Na het rooien worden de aardappelen meestal buiten gedroogd, of onder een afdak.

Daarna worden de aardappelen uitgesorteerd in diverse maten en zakken van 10kg 5kg en 2,5 kg.

Hierna is ons product gereed voor de verkoop, en bent u aan de beurt om onze boerderijwinkel te bezoeken of via de telefoon of website een bestelling te plaatsen zodat u uw aardappelen thuisbezorgd krijgt. Klik hiervoor om naar de huisverkoop of bezorgservice pagina te gaan.